NTA 8800

Er komt één methodiek die van toepassing is op bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw. De NTA 8800 is de nieuwe rekenmethode voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw.

✔  Ervaren adviseurs  ✔  Persoonlijke aanpak ✔ Kwaliteit & Veiligheid

Stel een vraag

Algemene informatie NTA 8800

De NTA 8800 is de nieuwe rekenmethode voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw.
Deze NTA vervangt hiermee de EPA-U en EPA-W. Vanaf 1 januari 2021 zal bij nieuwe beoordelingen alleen de NTA 8800 gezien worden als rekenmethode om de energieprestatie te beoordelen. Als uw EPA-U en EPA-W nog geldig is, kunt u deze nog gebruiken. Wilt u weten of uw energielabel nog geldig is? Check dat hier.

Voor woningen klik hier.
voor utiliteitspanden klik hier.

Technische informatie NTA 8800

Voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw is NTA 8800 de juiste indicator. Er komt één methodiek die van toepassing is op bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw. De NTA 8800 is de nieuwe rekenmethode voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw. NTA 8800 volgt daarmee de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI-indicatoren van de EPA-W en EPA-U. De prestatie wordt nu uitgedrukt in BENG-indicatoren conform de NTA 8800 rekenmethode.

Voor nieuwbouw worden er eisen gesteld aan drie BENG-indicatoren en een indicator voor temperatuuroverschrijding. Voor bestaande woningen zijn er geen eisen. De klassenindeling voor het energielabel wordt bepaald op basis van BENG2, wat primair fossiel energiegebruik inhoudt. Bestaande energielabels zijn tien jaar geldig. Wel kan het zijn dat door de overgang naar de nieuwe systematiek er labelverschuivingen kunnen optreden. Ook zijn er twee nieuwe klassen bijgekomen, namelijk de A+++ en A++++. Deze klassen zijn voor zeer energiezuinige objecten.

Bent u voorbereid op de nieuwe wetgeving?
In 2023 moeten alle kantoren groter dan 100 m² een energielabel van minimaal C hebben. Om dit te kunnen realiseren is het goed om voortijdig een energielabel aan te vragen, zoals de NTA 8800, en een maatwerkadvies op te stellen. Dit staat beschreven in de MJOP of DMJOP. MJOP staat voor MeerJarenOnderhoudsPlan en DMJOP voor Duurzaam MeerJarenOnderhoudsPlan. Door vroegtijdig maatregelen te nemen begint u direct met besparen en bent u voorbereid op de aankomende wet- en regelgeving. Wilt u weten hoe? Neem contact met ons op.

Bij elke keuring komt een gekwalificeerd bouwkundig adviseur op locatie om de betreffende utiliteit in kaart te brengen. De tijdsduur is afhankelijk van de grootte van uw object of objecten. Graag geven wij u een prijsindicatie. Neem hiervoor contact met ons op via het formulier of bel ons direct. U krijgt direct een bouwkundig adviseur aan de telefoon.

Elk object is uniek. We helpen u graag verder als u vragen heeft of als u meer wilt weten over de NTA 8800. Neem gerust contact met ons op.


    Stel een vraag